Kategorier
Artikler Fangstrapporter Forsidenyt Nyheder Nyheder

Fiskedagbog fra Norge

Hej alle,

Lars Romby Nielsen, foreningens ene halvdel af bådinspektørteamet omkring Miraculix og primær ansvarlig for foreningens alujoller, nyder også at fiske i Norge. Det er der kommet en masse billeder og en fin føljeton ud af. Os der er med i foreningens hemmelige Facebook gruppe for medlemmer fik beretningen som en dagbog. Nu følger den her til glæde for alle andre fiskeinteresserede. God fornøjelse!

Lars skriver:

Så kalder Norge. Fem fluestænger pakket samt alt hvad der ellers kan blive brug for.

Skal prøve noget helt nyt. Medtager en 5,5 meter spinkel medestang, som jeg vil prøve at anvende til ‘dabbing’. Afgang i morgen til Norge efter arbejde.

Dejlig dag på kontoret

Efter 1000 km stod jeg endelig ved fiskevandet. Folla helt op på grænsen til Dovre. Forholdene var elendige. Skydække og fladt, diffust lys, så man ikke kunne spotte noget. Heller ingen aktivitet på overfladen. Så to flyvemyrer, så startede derfor alligevel med tørfluen – en black gnat parachute.

Så en enkelt fisk, der tog noget i overfladen og fik den også til at gå efter fluen. Men det er ikke nemt med første fisk efter flere års pause – missede derfor tilslaget. Satans.

Skiftede over til nymfe og få øjeblikke senere havde jeg en delig lille bækørred. Ikke stor, men alligevel skæg på en klasse #3 stang med 0,12 mm spids.

Jagten fortsatte nedstrøms. Og timerne gik…….

Og så endelig fandt jeg en fisk… Den tog lige så stille og fulgte med indad i starten. Småfisk tænkte jeg – lige til den bestemte sig til at blive, hvor den var.

Så kunne jeg føle vægten…

Den gik dybt, og rystede med hovedet på bedste stallingvis. Fem gange fik jeg den i nærheden af nettet, men de sidste fyrre tredive centimeter blev ved med at volde besvær. #3-eren mangler lige det sidste rygrad i stærkt strømmende vand. Men i nettet kom den alligevel efter ca. 10 minutter.

En fisk lige over kiloet. Havde desværre ikke målebånd, så længden er ukendt.

Nu varmes frikadellerne på panden, øllen er åbnet og fisketuren er igang.

Bæverdag

Blev længere nede i dalen i dag. Dårlig ide.

Ud over et par småfisk var dagens højdepunkt den ultimative hærværksmand, der havde nakket, jeg ved ikke hvor mange træer. Mange af dem var helt friske, så jeg stadig kunne lugte træsaften.

Men hvor uglen i hulen den har sit bo, går over min forstand. Folla er en stærkt strømmende elv uden småsøer undervejs.

For et par år siden så jeg også resultatet af en bævers hærgen langt oppe i fjeldet – steder hvor der ikke er antydningen af dam eller lignende. Mystisk ???

Nå, ny strategi i morgen. Vandrer op til nogle søer på Dovre Fjell. Der er godt nok lovet en del vind, der kan gøre fiskeriet svært, men har ikke været deroppe før, så det skal prøves. Håber at finde en fjeldørred eller to. Finder jeg ingen fisk, er jeg i hvert fald sikker på at finde ømme muskler, når dagen er omme.

Træt! Det er vel nøgleordet i dag.

Mange kilometer vandret både på grusvej og i krattemutten, hvor turen gik til Södre og Nordre Kvitdalsvatnet.

Vinden var strid. Rigtig strid. Ja faktisk var der bølger på den nordlige af søerne.

Desværre, for faktisk har Dovre Kommune placeret både, som man frit kan anvende i begge søer; men uden redningsvest var det ikke en option med den vind.

I stedet måtte jeg lede efter små ly for vinden, hvor det var muligt at kaste en flue på vandet.

Fik først en lille fisk på tørflue, som jeg havde spottet tage insekter på overfladen. Og efter megen vandren mistede jeg først to fisk og fik derefter den tredje. Ikke ligefrem en kæmpe, men alligevel god nok. Alle tre kroget på en Black zulu.

Dagen bød også på kongeørn og en elg langt borte. Det lykkedes at få noget der kan ligne en fugl på et af billederne, men elgen var væk, før kameraet var fremme. Det er lidt scarry at se sådan en karl, men der er mange af dem i området. Heldigvis forsvinder de – som regel – hurtigt, når de hører og/eller lugter én.

Efteråret er over området. Flotte farver og noget fantastisk lav, som jeg har taget nogle ultra closeup billeder af.

Stille og rolig dag med nedpakning af hytte – er nu rykket til Koppang.

Kørte langsomt nedstrøms Folla, mens jeg scoutede undervejs. Stoppede af og til og lagde en flue på vandet.

Fik en håndfuld stallinger, hvor den største (billedet) var anseelige 40 cm og vejede 600 gram. Igen taget på Pheasant tail med beadhead. Jeg så fisken rejse sig fra 2-3 meters dybde, og tage nymfen midt i vandsøjlen. Deeeejligt..

Fandt også en ørred der tog noget i overfladen (5 gange i alt). Efter 8 flueskift fandt jeg den rigtige. En mørk variation af Dyret. Troede jeg tog en masse billeder af den, men har nok bare tændt og slukket kameraet.

Eneste jeg har er af fisken i nettet. Smuk prikket og fuld af spræl.

Vejret blandet. Solskin, regn og overskyet, og en vind der konstant sprang op og nedstrøms.

Spottede nogle virkelig store stallinger nede på bunden, men kunne ikke få dem til at danse til min melodi

Stille dag på kontoret igår, hvad fisk angår. Kraftig vind her ved Koppang og kun lidt sol.

Der var lidt aktivitet i overfladen, med nogle meget små insekter – se billede.

Måske en entomolog derude kan sige, hvad det er??? Fandt de mindste fluer frem fra æsken. Hvis min tykke tommeltot ikke er nok til at give størrelsesforholdet, så kik på knuden. Det er en 0,12 spids. Savner i den forbindelse ungdommens skarpsyn.

Havde flere stænger med for også at kunne forsøge mig med lidt tungere nymfer. Utroligt at fem dage med en #3 stang får en #6’er til at føles som en pirkestang. Gruer for hvordan det føles, når jeg skal ud på kysten med spinnestang.

Lidt flex på blev det da til men ikke noget med størrelse. Fandt i stedet noget gammelt tømmer, som var mere fotogent end mine fisk.

Så kom solen…. Og så kom fiskene

Ved middagstid brød solen frem over Koppang. Endelig… Og med solen kom fiskene.

Jeg skulle egentligt været kørt sydpå mod Skåne, men den køretur blev aflyst.

Nu sidder jeg atter på campingpladsen – udmattet efter en dags fiskeri og fangst. Solen er gået ned bag bakken, og det er blevet køligt. Næsten lige så koldt, som den øl, der snart er tom.

Nå, men fiskeriet eksploderede. I løbet af fem timer landede jeg omkring 25 stallinger mellem 25 og 40 cm.

Alle fisk tog jeg på tørflue – parachute black gnat samt caddies – og jeg missede mindst lige så

mange takes. Fatter ikke, hvorfor nogle af dem ikke blev kroget??? Tror de gik efter fluen, men reagerede på, at den måske streamede en lille smule lige før, den var i munden. Satan og helvede.

Men man er et skarn, hvis man brokker sig efter sådan en dag.

i morgen tidlig går turen sydover, så med disse billeder er det over and out fra Norge i denne omgang.

Fiskehilsner

Lars

Mange tak til Lars for den skønne fiskedagbog. Det har været sjovt og inspirerende at følge med og mon ikke en der har fulgt med her tager forbi området en gang i fremtiden.

Knæk & bræk

Klaus