Kategorier
Fangstrapporter

Storkarpe, majlaks i Lagan, gedde fra Møn samt et medetip

Hej alle

Der er godt gang i fiskeriet blandt foreningens medlemmer og jeg har modtaget flere spændende rapporter om både mistede fisk og fisk på land. Den første er fra Claus Banholtz, som har været ude på karpefiskeri med godt resultat:

Hej Klaus

Torsdag morgen besluttede jeg mig for at tage ud og lufte stængerne efter karperne, Efter at have sendt ungerne i skole, kørte jeg den lange vej til søen, som skulle gøre denne dag til noget specielt.

Jeg ankom til søen, og det var stadig overskyet. Solen begyndte dog at titte frem, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte få stængerne i vandet inden solen for alvor brød igennem. Efter en tur rundt om søen, faldt valget på en lille vig, som jeg tidligere havde set en del fisk i. 3 stænger på plads og så var det bare at vente.

Efter ca. 30 min var der run på min højre stang, og et hurtigt modhug gav et ordenligt ryk i stangen og en flot skælkarpe brød overfladen, men 1 m fra netkanten slap krogholdet og væk var den….. Øv øv – en flot fisk på ca 12-14 kg.

Efter ca. 1 times venten kørte min miderste stang og modhug, men fisken slap med skrækken. Jeg undrede mig nu over, at jeg endnu ikke havde fået fisk på land, selvom jeg havde haft kontakt med 2 fisk. Jeg justerede derfor mit tackle.

15 min senere var den gal på min miderste stang igen. Linen fløj af hjulet og et fast modhug. Nu var fisken kroget og efter en lang og hård fight, hvor den næsten blev mistet i et stort træ, kunne jeg lande en tromletyk spejlkarpe på 14 kg ……..og morgenen var reddet.

Mvh

Claus Banholtz

STORT TILLYKKE til Claus og respekt for en karpe af de rigtig store, der bliver svær at slå i årets fisker konkurrencen.

Endnu en rapport tikkede en fra Mogens Mentz:

Hej Klaus

Jeg er netop i torsdags (30. maj) kommet hjem fra Sverige efter 7 dages fiskeri i Lagan. I år valgte jeg at tage til Lagan allerede i maj for at forsøge, at fange en stor blank maj-laks, vel vidende, at chancerne var små, idet der ikke fanges så mange på dette tidspunkt.

Efter at have fisket ihærdigt i 6½ dag uden at have mærket nogen kontakt med fisk, mærkede jeg onsdag (29/5) kl. 13.50 nogle dybe ryk i min stang. Jeg råbte ”fisk” og de omkringstående indstillede fiskeriet og kom hen for at se, hvad det var, som jeg havde på krogen (jeg spinnefiskede med en lille rørflue med en krog str. 10 ved bunden). Fisken havde hugget ca. 75 m ude og på vejen ind viste den en del af sin ryg over vandet. Flere af de kyndige tilskuere, herunder den rutinerede svensker, der stod ved siden af mig – klar med et stort fangstnet – sagde ”den er jättestor”. Da fisken kom ind på ca. 10 m ville den ikke mere, men stillede sig nedenfor en kant i vandet. Jeg måtte nu lægge et betydeligt pres på fisken i et forsøg på at løfte den op over kanten, men det ville den ikke. Den tog nogle kraftige udløb ca. 10 m længere ud i elven. Dette gentog sig 4 gange. Næste gang blev fisken tilsyneladende irriteret over sådan at blive forstyrret, hvorefter den foretog nogle stærke udfald opstrøms, hvor den viste sig i overfladen, idet den flere gange gik halvt ud af vandet. Jeg brød mig ikke om denne udvikling, idet der ca. 70 m opstrøms var nogle pontonbådebroer, som fisken styrede imod. Imidlertid blev fighten brat bragt til en ende kl. 14, da forfanget blev skåret over. Øv, øv. De kyndige tilskuere skønnede fisken til at være mindst 12 kg og enkelte talte endda om 13 og 14 kg. Ærgerligt, men sådan er laksefiskeriet.

Den rutinerede svensker ved min side undersøgte mit forfang og min spænding på bremsen, men fandt begge dele perfekte. Om aftenen gennemgik jeg fighten nogle gange for at vurdere, om jeg havde lavet fejl, eller om jeg kunne have gjort noget anderledes. Næste morgen talte jeg med den rutinerede svensker om det, idet jeg ikke fandt fejl, og han vurderede også, at jeg havde gjort alt rigtigt. Vi kunne kun konkludere, at fisken sikkert havde fået skåret forfanget på en tand eller tidligere i fighten beskadiget det på en sten.

Efter denne erfaring må jeg sige, at der er kæmpeforskel på at fange en 6 kilos fisk i september og en 12 kilos fisk i maj. Septemberfisken har måske gået i elven 2-4 måneder uden at indtage føde, hvorfor den er svagere, mens maj-laksen  er kommet stor kraftig, fed og stærk fra havets spisekammer, hvorfor den har sine optimale kræfter. Og jeg skal love for, at den er stærk – Det er den, der bestemmer et godt stykke hen i fighten.

I de syv dage, hvor jeg fiskede blev der fanget 1-5 fisk pr. dag og i alt 21, hvilket giver gennemsnitligt 3 om dagen til fordeling mellem ca. 75 fiskere om dagen. De 21 fisk vejede 158,5 kg, hvilket giver et gennemsnit på 7,6 kg pr. fisk. Der var 2 over 10 kg, 8 mellem 8 og 9,9 kg, 7 mellem 6 og 7,9 kg, mens 4 var under 6 kg.

Fangsterne til udgangen af maj lå ca. 20% over fangsterne i 2010 og 2011, mens de lå ca. 20% under rekordforåret 2012. I maj i år er taget 9 fisk over 10 kg med de største på 14,4 kg (på flue), 13,5 kg og 13,4 kg. Henset til den kolde vinter og en sen sæsonstart har foråret været ganske godt.

Med venlig hilsen

Mogens Marcus Mentz

Mange tak til Mogens for den spændende og informative rapport. Mon ikke man burde få taget sig sammen og tage en tur derop i år..

Jeg selv har netop været et par feriedage til Møn med min bedre halvdel og svigerfar på snart 90. Vi har en årlig tur først i juni, hvor jeg vælger, hvor vi skal bo, idet jeg så kan få lusket lidt fiskeri ind. Tidligere har vi både været på Fyn og ved Skanderborg, men denne gang valgte jeg Fiskerhytten ved Møns Camping, da jeg godt ville prøve lidt natfiskeri efter sildeædere og samtidig være dækket ind med lidt geddefiskeri, såfremt vinden ikke var optimal. Desværre var vinden ikke med mig, idet en kraftig nordvestenvind havde kridtet vandet godt og grundigt til og gjort fiskeri på både nord og østsiden umulig. Jeg prøvede lidt på nogle af pladserne syd på, men der var en del irriterende brunt tang i vandet, der konstant fangede line og endegrej og så var der hornfisk en masse. Jeg droppede derfor kystfiskeriet og kastede mig over gedderne i den lille Hunosø. Der skulle arbejdes for det, men i det blev da til en håndfuld gedder op til 5,6 kg.

Afrundingsvis skal jeg lige gøre lidt reklame for medefiskeriet i De Gamle Lergrave, der kører i højeste gear i øjeblikket. En morgentur uden andet end en let fodring idag gav mere end 20 sudere op til 2,3 kg

og 3 brasen op til 2,2 kg.

Det er – indrømmet – ikke kæmpe fisk, men det er super underholdende på let grej. De helt store sudere og brasener skal også være dernede, men de må være meget svære, siden vi kun meget sjældent ser sudere over 3 kg og brasen over 4 kg.

Knæk & bræk

Klaus

PS: Husk at mailadressen fortsat hedder klaus@naal.dk, såfremt du har lyst til at sende mig en fangstrapport.