Kategorier
Artikler Fangstrapporter Fangstrapporter Forsidenyt Nyheder Nyheder

Lakselykke ved Skjern Å og Storåen

Hej alle,

Efter en vellykket tur til Storåen sidste år i min sommerferie, hvor det blev til to laks og en havørred på to dage, havde jeg lovet mig selv at prøve igen i år. Det blev en fantastisk tur.

De svenske laks og havørreder har jeg fisket efter i en weekend i de seneste +20 år i Mørrum, men at man idag har en realistisk chance for at fange en dansk laks skal da udnyttes selvom transporttiden fra Nivå til det jyske faktisk er en del længere end til Mørrum, og naturoplevelsen er noget mindre. 

Til forskel fra sidste år, hvor jeg udelukkende fiskede i Storåen, ville jeg i år starte med en fiskedag i Skjern Å, da der var taget godt med fisk i ugen op til, og at jeg ellers bare godt kunne tænke mig at prøve lykken ved åen igen efter mange års fravær. Lykken stod mig bi, idet jeg startede dagen med en pæn vildfaren regnbueørred, der mig bekendt ikke fanges mange af i åen. 

En kærkommen fangst, men det var laks, jeg ville fange. Det lykkedes heldigvis også senere på eftermiddagen og aftenen, da det blev til godt kæmpende laks på henholdsvis 78 cm og 67 cm.

Den største (billedet lige over) huggede under et udhængende træ ved egen bred, mens den mindste klappede til midt i et stort sving efter at jeg havde luret lidt overfladeaktivitet (billede nedenunder).

Begge laks huggede på gennemløbsspinnere, som efter min mening giver lidt bedre odds for at lande laksen end de traditionelle spinnere. Dette er især relevant når trekrogene man må bruge i Skjern Å skal være modhageløse, og maksimalt have et kroggab på 7 mm.

Næste morgen var jeg klar ved Storåen på et stræk på zone 3, hvor jeg sidste år mistede en god fisk. Strækket gav ikke noget, og heller ikke ved det næste stræk ved zone 1 var der gevinst. Efter en pause om eftermiddagen og efter et kæmpe regnvejr var jeg klar til aftenfiskeriet på et tredje stræk på zone 3, nemlig der, hvor jeg sidste år tog en laks på 83 cm. Denne gang var jeg også heldig og det blev til en flot blank laks på 76 cm – frisk fra havet. Laksen (vist øverst i dette indlæg) snuppede en flådfisket orm i et af åens mange sving. At jeg mistede en lidt større laks en time senere efter 10 minutters fight må jeg tage med, selvom det naturligvis var brand ærgerligt. Nogle laks mister man bare uden at vide præcist hvorfor. Min vurdering er at jeg nok skulle have taget denne laks lidt hårdere, men kombinationen af fletline, en relativt stiv fiskestang og en modhageløs krog arbejder også imod dig når laksen er vild.

Den sidste dag kunne jeg kun nå at fiske indtil middagstid, så jeg var tidligt oppe. Igen var jeg at finde på strækket i zone 3 fra aftenen før, idet jeg jo vidste, at der stod fisk. Det blev ikke til laks, men en fin havørred, som jeg et kort overblik overvejede at tage med hjem. Det behøvede jeg dog ikke tænke længe over, da den efter at jeg havde målt den til 53 cm flot genudsatte sig selv ved at springe ud af nettet, da det lå i vandkanten..

Status for årets Jyllandstur blev dermed tre laks, en havørred og en regnbueørred. Turen næste år i august er allerede planlagt, og så må jeg bare håbe på at vandføring og vandtemperatur i både Skjern Å og Storåen bliver lige så gunstig som den var på denne tur.

Knæk & bræk

Klaus