Kategorier
Artikler Fangstrapporter Fangstrapporter Forsidenyt Nyheder Nyheder

Magisk aborre fra Esrum Sø

Hej alle,

At jagte Esrum Søs store aborrer har i mange år sammen med fiskeriet efter store gedder været blandt mine foretrukne former for fiskeri i efterårssæsonen. På denne tid af året samles byttefisk omkring skrænter og knolde, og aborrerne følger efter. De store aborrer er til at få i tale nu, hvor de ellers resten af året er spredt for alle vinde i Danmarks vandrigeste og næststørste sø. Efter at erhvervsfiskeriet ophørte tilbage i 1997, og Catch & Release er blevet udbredt, er fiskeriet bare blevet bedre og bedre. Der skal fortsat arbejdes for det, men det er ikke helt umuligt at fange en aborre over 1,8 kg. At fange en på 2,0 kg eller derover sker uhyre sjældent – måske 1-3 gange om året, men igår skete det for mig.

En slem forkølelse havde holdt mig hjemme fra arbejde de seneste dage, og jeg havde egentlig indstillet mig på en weekend uden fiskeri, selvom vejrudsigten så rigtig fornuftig ud, og flere fiskevenner havde lokket med diverse gode idéer til ture. Fredag aften fik jeg det heldigvis noget bedre, og med fiskefeber i blodet var det nok til, at jeg tog chancen og fik sat agnruser i mørket til den kommende dags fiskeri. Lørdag morgen var forkølelsen aftaget, og med forstærkning fra panodiler, snotpapir, varmt tøj og kamillethe på thermokanden kom jeg afsted.

Ude på søen tegnede vejret til at blive perfekt til aborrefiskeri. En let til jævn varm vind fra syd-sydvest, ovenpå en periode med koldt vejr samt og et svagt stigende barometertryk, efter en periode med et relativt stabilt barometertryk. Lidt søgen i området afslørede flere stimer, med større rovfisk i nærheden, og jeg fik mig pejlet ind på, hvor jeg skulle lade jollen drive mest optimalt. Vinden gjorde, at begge mine drivankre blev hægtet på, og så var jeg igang.

Fiskene var heldigvis i stødet, og det blev til et par gedder og nogle mindre aborrer inden en lidt bedre aborre efter en times tids fiskeri klappede til. Årets første anstændige Esrum Sø aborre over kiloet var en realitet. 45 cm og 1.290 gram. Herligt, da det – ihvertfald for mig – er normalt, at bruge mange timer på at fange sådan en krabat.

En time senere blev en agnskalle taget resolut på vej opad skrænten, og et udløb gik igang allerede inden jeg fik kastet mig over stangen. Instinktivt havde jeg en gedde i tankerne, da det er dem man normalt fanger flest af, men da jeg mærkede nogle heftige korte udløb langs bunden og en vild rysten på hovedet, kom jeg på andre tanker. De store aborrer skal hverken fightes for hårdt eller for længe, da krogholdet let kan ryge, så med det i baghovedet, lagde jeg et jævnt pres på aborren, og lod den løbe, når den insisterede. Lidt kludder med linen fra en anden af mine stænger under landingen skabte et øjeblik klamme håndflader, men forløsningen var så meget desto større, da en enorm aborre lå sikkert i nettet. Hurtigt fik jeg den målt til 50 cm, og vejet til 1.995 gram på digitalvægten. Sådan – herligt med en ny PR-aborre! Billedet af den er det man ser øverst:-)

Da jeg normalt gerne tilmelder ekstra flotte fisk til diverse konkurrencer skulle jeg bruge et vidne og skæbnen ville, at det var Jess Glargaard, der befandt sig i en LF-jolle tættest på mig, og selv har rigtig mange store aborrer på samvittigheden. Han forstod situationen og var så venlig, at tage stængerne ind, og sejle med mig ind til bredden, hvor vi fik kontrolvejet aborren på hans vægt og taget et par billeder. Endnu engang stor tak for hjælpen til Jess.

Det blev ikke til flere store aborrer for mig resten af dagen, men en stribe mindre aborrer og et par gedder mere måtte da op og vende i jollen. Således også en smældfed en af slagsen på 7,2 kg, der kun blev hængende på den lille enkeltkrog fordi den var kroget i det yderste af kæften, og underligt nok ikke gjorde det store væsen af sig.

Den bliver sammen med den magiske aborre naturligvis også tilmeldt Esrum Open.

Knæk & bræk

Klaus