Kategorier
Fangstrapporter

Endelig kom turen til Norge

Hej alle

Fik en spændende fangstrapport fra Emil Hejberg, der har været i Norge for at fiske helleflynder:

Endelig kom turen til Norge!

Den store flynder har trukket i mig i nogle år efterhånden, så jeg var klar til en uges fiskeferie. Min kammerat Anders og jeg havde booket en uge i Havøysund, i midten af september, gennem Norway Guide Fishing. 

Første fiskedag gik til et nyt område hvor guiden Lars havde udset sig nogle spændende pladser. Efter halvanden times fiskeri, hvor Cutbaiten var blevet fisket op og ned i gennem vandet, fik jeg et hug, der føltes noget anderledes end det napperi de små sej og torsk jævnligt kom med. Jeg mærkede en vis tyngde for enden af linen, men var for hurtig i tilslaget. ØV! Et lille kvarter efter fik jeg igen et hug, og denne gang missede jeg ikke. Min 20-30 Ibs Kenzaki krøllede sammen og udløbet startede prompte, og så var det ellers bare at nyde sin første flynderfight. Efter en god fight kom flynderen til syne langt nede i det klare vand. Et fedt syn! Lars landede fisken første gang den var ved båden og så skulle der tages billeder i stævnen. Smilet kommer helt af sig selv når man har en 30+ flynder liggende på skødet. Fisken som var 131 cm lang var meget tyk, og har vejet 30-32 kg. Efter fotosession blev fisken genudsat og svømmede mod bunden med det samme.

De næste timer gik også med testfiskeri forskellige steder uden det store resultat, men sådan er det med fiskeriet. Man har et par timer, hvor fiskeriet er godt grundet tidevandet og perioden imellem må man så fordrive på bedst mulig vis. Der er jo altid en chance for det tunge hug. 
Den næste gode periode ville vi bruge på en plads, der før havde givet gode flyndere. Der var dog lige tid til at smutte forbi en torskeplads for at se om der var en måler. Og det var der da! I andet drev fik jeg mig en ny PR torsk på 16 kg. Min første fiskedag i Norge gik jo forrygende.

Forholdene på flynderpladsen var perfekte. Strøm og bølger arbejdede godt sammen, så vi kunne få nogle gode drev over pladsen i den helt rigtige fart og stadigvæk have ordentlig føling med grejet. En 6-7 meter over bunden får jeg et hug, som jeg ikke kroger, men lader straks jiggen falde imod bunden igen. 2 små nøk i stangen og flynderen inhalerer jiggen. Endnu en gang står jeg med fuld flex, og linen farer af hjulet. Fisken føles god, og måske også en smule større end min første. Den tager ofte lange udløb så snart den er kommet lidt op i vandet. Første gang den kommer til overfladen vender den rundt og tager udløbet fra top til bund. Lige det man har gået og drømt om derhjemme. På loddet kan vi se en stor rød streg fra overfladen og helt ned på 42 m., hvor bunden er. Jeg havde efterhånden en smule møre arme efter at have hevet den store plade op fra bunden flere gange. Næste gang den var ved båden havde den dog brugt sig selv op, og Lars kunne lande den. Fisken var hverken større eller mindre end min første fisk, men også 131 cm, og altså 30+ flynder til mig igen. Helt vildt! Igen blev fisken genudsat.
I næste drev var det så Anders tur til at fighte flynder, og min tur til at filme. Han fik sig også en herlig fight med sin første flynder, som vejede 10,5 kg. Den skulle smages på og kom med hjem. Super afslutning på vores første fiskedag.

Dagen efter blæste vi inde, men det var ikke det værste der kunne ske. Man kunne jo sove længe og slappe af med tankerne om gårsdagens succes.

Dag 3 var vi igen klar til en tur på havet. Vejret var stadig en smule dårligt, men det var muligt at finde lidt læ bag en ø, ikke langt fra havnen. Vi skulle hen på eftermiddagen før dagens første gode fisk kom i båden. Lars satte for en kort stund sin stang i stangholderen og lod båden arbejde med jiggen, da en fisk bed på. Fighten var mildest talt ikke så vild, og vi var rimelig sikre på, at det var en fornuftig torsk der skulle op. Men nej, en flot flynder på 14 kg sad for enden af linen. Et drev mere over samme knold gav Lars endnu en lille flynder på under målet og et stykke tid efter snuppede Lars en flynder mere. Denne gang på 11 kg. Guiden foldede sig virkelig ud denne dag! Det så ud til at blive en god dag for Lars, men under afkrogningen af den sidste flynder satte hans 6/0 Stinger krog sig dybt i tommelfingeren. Puha det så skidt ud, og vi sejlede straks i land så Lars kunne få lægehjælp. Vi andre sejlede ud igen og sluttede dagen af med en bunke kuller. 

Vi stod op med solen næste dag for at fiske det første tidevand på pladsen fra dagen før. Ved 9-tiden får jeg flynderhugget, men efter et solidt udløb mister jeg krogholdet. Vi forsøgte at få flynderen til at hugge igen, men gav op efter en times tid og sejlede i havn igen. Planen var at snuppe en morfar, for igen at tage ud og fiske den gode periode eftermiddag/aften.
Da vi igen mødtes ved båden stod Lars klar. Han skulle selvfølgelig ud og teste syningen i tommelfingeren. Vinden var løjet af, så vi kunne komme ud på nogle af de andre pladser igen. Vi sejlede sammen med tyskerbåden denne gang, og begge både fiskede i området, hvor vi første dag havde fået to flyndere. Vi fik en god bunke torsk, samt en undermålerflynder. Om aftenen oplevede vi et vildt mågesjov, hvor små sej hoppede fri af vandet, presset af sultne torsk nedefra. På det lette kastegrej havde vi et super underholdende fiskeri efter torsk i 5-7 kgs klassen. Tyskerne fik også en måler på 13 kg lige som det sidste lys forsvandt.

Nu var vi kommet til dag 5, og jeg var efterhånden sulten efter en god flynderfight igen. Vi stod op tíl det mest fantastiske vejr. Helt vindstille, havblik og høj septembersol. Det kunne ikke gå hurtigt nok med at komme på vandet. I dagens anledning havde vi endda medbragt et par kolde pils. Anders og jeg fik hurtigt et par PR brosmer. Dem var der mange af på denne plads! 
Endelig kom hugget til mig igen. Tilslaget, der ender i bøjet stang og line, der ryger af hjulet, bliver man ikke træt af. Og denne gang fightede man fisken i høj solskin og med et tysk filmhold i nakken. Min tredje og sidste flynder vejede 24,5 kg. Hvilken dejlig fisk! Lars ville være med igen den dag og fik sig en ny PR flynder på 35 kg. Fisken gav hård kamp med mange lange udløb. Og syningen i tommelfingeren bestod testen. 
Senere på dagen fik Jan en rødtorsk på 13 kg. Helt sikkert den flotteste torsk jeg nogensinde har set. Hele dagen igennem blev brosmerne hevet op i lange baner, og jeg fik min første havkat på 2-3 kg.  

Sidste fiskedag sejlede Anders, Jan og jeg ud til samme spot. Vejret var dog helt anderledes denne dag, og vores drev blev en smule anderledes. Jan fik en undermålerflynder og lidt senere en pæn 14 kilos. 
Da vi i et drev er ved at ramme hotspottet på skrænten kroger Anders en torsk lige som han rammer bunden. Anders kæmper for at få torsken hurtigt op, så han kan få jiggen ned igen inden vi er drevet over. Jan og jeg som står og kigger ned i vandet mens vi fisker, for øje på torsken med en stor skygge efter sig. “Flynder, flynder, flynder!” råber vi og Anders ser også fisken. Desværre fortsætter flynderen forbi torsken og videre op indtil den står 3 meter under båden, så vi rigtig kan se den! Den forsvandt hurtigt ned igen, og vi er alle helt oppe at køre. Det lignede en flynder på 20-30 kg, som så har fulgt en 4 kgs torsk hele vejen op fra bunden. Fed oplevelse at få med!
Det er efterhånden blæst en del op, og vi tager et sidste drev inden vi takker af for denne gang.   
Om aftenen blev der hygget med god mad og det sidste vin og rom inden vi atter skal til Alta Lufthavn.  

Vi havde en fantastisk tur med alt hvad den kunne byde på. Godt fiskeri og svært fiskeri. Blæsevejr og havblik. Regn og sol. Og sidst men ikke mindst en masse hyggelige aftener i lejligheden i Havøysund.

Hilsen Emil